Biografi

KATARINA MAZETTI

Dagsnotering


Härstammar från en italiensk stenhuggare som kom till Sverige på 1800-talet samt en lång rad av båtsmän och torpare.Far mekaniker/ingenjör, mor hattmodist.Föddes i Stockholm, växte upp i Karlskrona, ville bli journalist, jobbade på tidningar och läste en fil mag i svenska och engelska i Lund. Sen blev hon lik förbaskat inte journalist eftersom hon då bildat familj som måste försörjas (lärarjobb i Malmö). Flyttade med make till Umeå, fick jobb på lantbruks-gymnasium, fick två barn. Bytte så småningom make, flyttade till jordbruk och fick två barn till. Äntligen journalistjobb: reporter och producent på Sveriges Radio, huvudsakligen på Radio Ellen, senare Freja! i P1, två feministiska program som tog upp ämnen som övriga medier oftast missade. Gjorde också barnprogram och var programledare i Ring P1. Jobbade med detta i femton år. Började skriva barn- och ungdoms-böcker 1990, sånt betalar sej måttligt för det mesta – men 1998 kom romanen Grabben i graven bredvid som så småningom gjorde det möjligt för henne att försörja sej som författare. Flyttade till Lund 2002. Jobbar nu som författare, skriver krönikor i tidningar, framträder på berättarfestivaler och spelar i olika amatömusikgrupper. Gjorde ett försök att starta bokcafé för klassiska böcker och filmer i Malmö 2007. Gick åt skogen trots entusiastiska kunder.

Böcker översatta till ett trettital språk, senast spanska, portugisiska och thai ,bla Det är slut mellan Gud och mej och Grabben i graven bredvid. Inbjuden att prata om dem till olika länder, bla Tyskland, England, Ryssland, Kanada och Frankrike.Vill skriva i minst tio genrer och har hittills täckt in sju: Roman, novell, deckare, barnbok, ungdomsbok, lärobok, filmmanus. Återstår bl a Science fiction, lyrik och operalibretto, samtliga under arbete.Sammanfattning: 4 barn, 3 jobb, 2 makar, 1 hund. Samt 21 böcker. (Dagsnoteringen)

Poeten på hörnet

Våren 2012 startade Katarina Mazetti projektet "Poeten på hörnet" i sin lokal på Södra förstadsgatan 65 i Malmö. Tillsammans med författarcentrum Syd har hon där öppnat en litteratur- och musikscen i en affärslokal där hon några år tidigare försökt driva bokhandel tillsammans med ett par av sina söner. Det projektet gick i stöpet, men Poeten på hörnet blev en omedelbar succé. Alla sorters kulturutövare, från musikerna  Variete velociped, Röda bönor och Christina Kjellson till Elsie Johansson, Arkan Assad,  amerikanska stjärnpoeter och Skurup folkhögskolas skrivarlinje har stått på den lilla scenen. Läs mera om detta på Poetens hemsida och gå med i Poeten på hörnets facebookgrupp!

Annat mindre viktigt

men ack så kul

Författarpriser / Utmärkelser


Nominerad till Augustpriset för "Det är slut mellan Gud och mig" 1995. Västerbottenskurirens kulturpris 1996 Stipendium LRF 1997. Nominerad till Polonipriset för "Tyst! Du är död!" 2000 (?). Flera Guldpocket för Grabben i graven bredvid och Tarzans tårar. "Snöbollen"- priset från Förläggarföreningen (handlade om att bok ger film som ger mera försäljning av bok, etc. Egentligen ett sätt att undvika att ge mej guldpocket flera år i sträck. Regler ändrade nu.). Nominerad till Prix Cevenne (bästa bok översatt till franska) 2007. 50 000 kr från Svenska akademin 2007. Piratenpriset 2011. Karlskrona kommuns kulturpris 2011.

Min mormors historia.

 

Mormor Klara Petersson. Om henne får man veta mera i den populära boken "Min mormors historia" (Forum 2009), där Katarina skrivit ett kapitel.

Detta är farfar Mazetti.


Vi är släkt.Men namnet är inte unikt, internationellt sett, oftast stavat Mazzetti eller Masetti. Jag har hittat både en polsk cellist, en fransk biokemist och en pudel-rockare i Alaska med samma namn.

@ 2020 Katarina Mazetti. All Rights Reserved.

© Webdesign by Thornton Artwork AB.