2012

Sammanfattning 2012

Året som gått, i urval

2012 började i januari med ett besök i Poitiers, där gymnasieelever valt henne som gästande författare.

I februari besökte hon Bryssels bokmässa Foire du livre, eftersom också belgarna börjat upptäcka hennes böcker (och pjäsen Grabben i graven bredvid).

I mars var hon inbjuden till den stora bokmässan i Paris, Salon du Livre, där bl a hennes bok Mitt himmelska kramdjur ("Mon doudou divin) presenterades. Hon har nu inte mindre än 8 böcker översatta till franska, samtliga med höga upplagesiffror. (Sammanlagt en och en halv miljon ungefär.) På bilden signerar hon tillsammans med sin dotter Ylva Mazetti, som skrivit flera texter och dikter i boken.

I april var hon inbjuden till den stora internationella bokmässan i Budapest, tillsammans med bl a Håkan Nesser och Majgull Axelsson. Temat var nordiskt och hon höll invigningstalet på mässan tillsammans med en norsk kulturpolitiker. Grabben gör just nu succe i Ungern.

I maj utkommer den första delen av hennes nya serie "Kusinerna Karlsson och kattrackan", böcker för ungdomar i Enid Blytons efterföljd – spänning, humor och god mat! Den heter "Spöken och Spioner". Del 2, Vombater och Vildingar, utkommer senare under året.

Hösten 2012 inleddes med att Katarina höll tal vid Landsbygds-riksdagen i Ronneby. Därefter bokmässa i Göteborg och presentation av årets böcker: "Spöken och spioner" samt "Vildingar och vombater" i serien "Kusinerna Karlsson och kattrackan". Seminarium om översättning i Kulturrådets monter, tillsammans med sin kroatiska översättare.

5 och 6 oktober föreläser hon i Linköping om kvinnliga flygare i historien, inbjuden av Svensk flyghistorisk förening/ FLIT flyglitteraturgruppen. Dubbelföreläsning. Mazetti har länge varit intresserad av ämnet och gjort radioprogram och skrivit artiklar om kvinnliga aviatorer under tidigt 1900-tal.

I november reser hon först till Nantes i Frankrike för att tala i olika sammanhang under en vecka i festivalen "Impressions d´Europé". Därefter en sväng till Paris för att bl a diskutera vidare med Alain Ganas som skrivit teatermanuset till Grabben. Pjäsen inköpt av flera länder, bl a Tjeckien som bjudit in henne till premiär i vår. Kontakter också med film- och tevefolk. En bokhandel i Strasbourg.

Och slutligen tio dagar i Caen, litteraturfestivalen Borealis, där hon förutom framträdande i skolor, bokhandlar och bibliotek ska prata svensk jämställdhet på huvudscenen. Hon kommer också att medverka i 25-årsjubileum -programmet "På spåret" under säsongen 2012-2013. Hon tävlar tillsammans med Stefan Holm mot tidigare vinnare av programmet. (Själv vann hon, tillsammans med Stefan, säsongen 2005-2006. 

 

2012 i bilder

Glad i Cognac.

Tävlade i teveprogrammet "På spåret" tillsammans med Stefan Holm, nådde semifinal med höga poäng.

Fransk turne som började i Nantes, festivalen Impressions d´Europé som detta år bjudit in skandinaviska författare, bl a P O Enqvist och Jonas Karlskon. Och mig. 

Fick följa med upp i planet som bombade Lukasjenko i Minsk med nallar...

Mor och dotter Mazetti på bokmässan i Paris

Vikingabyn Valshall växer fram på ön Senoren. Här ska det bli sommarteater, baserad på KM:s roman "Blandat blod", så småningom. Den utspelar sig i dessa trakter. (Mikael Helgesson är eldsjälen bakom) 

Vid Landsbygds-riksdagen i Ronneby

…och här nallebombarna själva, Tomas Mazetti och Hanna Lina Frey 

BOKSLÄPP 2012

Kusinerna Karlsson

I maj utkom den första delen av hennes nya serie "Kusinerna Karlsson och kattrackan", böcker för ungdomar i Enid Blytons efterföljd – spänning, humor och god mat! Den heter "Spöken och Spioner". Del 2, Vombater och Vildingar, utkom senare under året. 

Karlkronas kulturpris!

År 2011 slutade med att Katarina fick ta emot Karlskronas kulturpris, med motiveringen "För att hon med värme och engagemang i sin gärning och sitt författarskap gett oss inblick i mäns och kvinnors - speciellt kvinnors - liv och varande. Önskan att berätta som tog sin början i flickrummet i Karlskrona är idag framgångsrikt långt utanför landets gränser och vi vill uppmana till fortsatt skapande till glädje för stora och små överallt."

Flerspråkig grabb

Grabben i graven bredvid och uppföljaren Familjegraven har under våren utkommit i ständigt nya länder, bl a Brasilien, Tjeckien, Argentina, Kina, Korea och Taiwan. (Den sistnämnda i en upplaga som läses baklänges…) Ovan ser vi den ungerska versionen.

Ny litteratur- och musikscen i Malmö

Logotype av Ann Hingström

Våren 2012 startade Katarina Mazetti projektet "Poeten på hörnet" i sin lokal på Södra förstadsgatan 65 i Malmö. Tillsammans med författarcentrum Syd har hon där öppnat en litteratur- och musikscen i en affärslokal där hon några år tidigare försökt driva bokhandel tillsammans med ett par av sina söner. Det projektet gick i stöpet, men Poeten på hörnet blev en omedelbar succé. Alla sorters kulturutövare, från musikerna  Variete velociped, Röda bönor och Christina Kjellson till Elsie Johansson, Arkan Assad,  amerikanska stjärnpoeter och Skurup folkhögskolas skrivarlinje har stått på den lilla scenen. Läs mera om detta på Poetens hemsida och gå med i Poeten på hörnets facebookgrupp! 

@ 2020 Katarina Mazetti. All Rights Reserved.

© Webdesign by Thornton Artwork AB.