2013

Sammanfattning 2013

Utlandsnytt i urval

Katarinas böcker säljer i allt flera länder, senast bl a Vietnam och Polen, Ungern och Slovakien. Ungdomsboksserien om kusinerna Karlsson finns redan i Tyskland och Frankrike, och lagom till jul kommer den franska versionen av vikingaromanen Blandat blod.


Två filmprojekt är på gång, ett segdraget (oklarheter om rättigheter) om en fransk version av Grabben i graven bredvid och ett nytt – ett franskt bolag har köpt rättigheterna till romanen "Tarzans tårar" från 2003.Pjäsen Grabben i graven bredvid (manus Alain Ganas) som gått i Frankrike i flera år och också i Spanien, Belgien, Brasilien mm är nu på väg till Tyskland med flera EU-länder.


Därför är det kanske inte förvånande att ännu en turné till Frankrike äger rum i slutet av november, bl a till Montreuil, Paris och Nantes. Även en föreläsning för studenter som läser svenska på Sorbonne är inplanerad.


Mera otippad är kanske turnen till den stora bokmässan i Beirut, "Salon du livre de Beyrouth" i Libanon, i början av november. Det finns en stor fransktalande befolkning i landet och Katarinas böcker har flera gånger legat på topplistor där.

2013 i bilder

Weekendresa till London med älskade anhöriga

Kort nedslag i Nantes. (Har ni sett en svensk bokhandel slå upp ett författarbesök/signering så här?)

...och så en tur till – otippat! – Beiruts franska litteraturfestival. Hela stan en overklig upplevelse, en gigantisk byggarbetsplats med skyskrapor av banker och hotell över små undanträngda romerska lämningar. (Saudipengar!) Och så männen med spegel på en stång som söker bomber under bilar. Laurent Denimals bild från stan. Oförglömliga möten med läsare på många ställen. 

I november kom novellsamlingen "Berättelser för till- och frånskilda" ut och fick hyfsat fina recensioner, och då blev det en del radio och teve. Först med Malou i TV4, sen med Lotta Bromé i P4.

I november var det Frankriketurné igen, till ungdomsboksfestivalen i Montreuil,där glada franska skolbarn sjöng marseljäsen för mej! Fick också hålla föredrag för svenskstuderande på universitetet i Sorbonne.

Salon du livre Francophone, världens tredje största franska bokmässa, Beirut.

BOKSLÄPP 2013

3 nya böcker under 2013!

Katarina Mazetti har varit flitig som en bäver denna vinter. Tre nya böcker kommer ut under 2013. I ungdomsserien "Kusinerna Karlsson och Kattrackan", som inleddes med två böcker förra året, följer nu "Vikingar och Vampyrer" (maj) och "Monster och mörker" (september). De första böckerna i serien har legat på topplistor och redan sålts till bl a Frankrike och Tyskland.


Mer än hälften av alla som gifter sig i Sverige skiljer sig så småningom, sambor separerar. Ändå finns det många flera berättelser, böcker och filmer om hur kärlek uppstår än om hur den tar slut. Katarina Mazetti (skild två gånger) gör ett försök att råda bot på detta litterära underskott med novellsamlingen "Berättelser för till- och frånskilda". Möt kvinnan som oförklarligt fortsätter att få barn efter barn med mannen som lämnat henne, maken som snickrar ihjäl ett äktenskap, lyxhustrun som ofrivilligt får vårdnad om barnen och mannen som misstänker sin döda hustru för otrohet. Ni får veta mera om hur sorg kan klottras bort, om bonusfamiljens stenhårda vardag, om fördelar med att ha skilda föräldrar och om hur äktenskaplig osämja hanterades år 1829.

Svenska nyheter i urval

Midsommarfirande på Pensionat slussen på Tjörn, med Tomas Andersson Wij, Pernilla Wahlgren och Timo Räisinen. Programledare Ylva Hällen. Debut som dragspelare i teve!

 

Framträdande med författar-musikgruppen MaLT (Mazetti-Liljegren-Törnlund) på Sjöbo bibliotek. Se stora bilden överst på sidan.

 

Katarina framträder på många ställen, inte minst därför att två nya böcker släppts under hösten: Dels del 4 i den populära barn- och ungdomsserien om kusinerna Karlssons, "Monster och mörker", dels novellsamlingen "Berättelser för till- och frånskilda"

 

En turne i södra Sverige med Kalmar, Bromölla, Sölvesborg, Olofström är avklarad, liksom ett par besök i norr, bla i Umeå på bibliotek och på det fantastiska bokcafé Pilgatan. På bokmässan i Göteborg blev det inte mindre än fem framträdanden. I oktober framträdde Katarina på Västerås bokfestival i Västerås.

 

Förutom de två nyutkomna böckerna hittar man också nyskrivna texter av Katarina i julböckerna "Bland tomtar och troll", sagan "O-Ture och den tjatiga ängeln" samt novellen "Ghost stalker" i Semics traditionella samling av skräck- och deckarnoveller, julen 2013, "Mord på julnatten".

 

Novellsamlingen "Berättelser för till- och frånskilda" kommer att finnas bland alternativen i svenska bokhandlares bokcirkel, och ett par noveller av dessa är sålda till tidningar.

 

En del teve och radio har det också blivit, bl a hos Malou von Sivers i TV 4:s Efter tio och Sveriges radio P4 (12 nov) med Lotta Bromé.

 

Mera udda var ett besök i september av den fransk-tyska kulturkanalen Arte, som spelade in ett program med Katarina i hemmet i Lund. (6 personer ägnade en dag åt detta, resultatet kommer under våren 2014.)

 

Ett annat av hennes mera udda framträdanden ägde rum på Utrikesdepartementet, i Arvsfurstens palats i Stockholm nyligen. Handelsminister Björling som insett att svensk kultur, litteratur, musik, design mm drar in en hel del pengar till Sverige och formar bilden av landet gjorde en filmad intervju med Katarina. Den ska bl a skickas till svenska ambassadörer och kulturattacheer i olika länder. Det handlar också om att svensk litteratur säljer mycket bra utomlands, ligger på 16:e plats bland översatta böcker trots att språkområdet är litet.

Krönika om svenskhet väcker debatt

Mazetti attackerad av Sverige Demokraterna!


Våren 2013 började med en massiv attack av nätmobbning på grund av en krönika i Icakuriren om vad som egentligen är svenskt. Krönikan finns här, tillsammans med kommentar. Sverigedemokrater ledde anfallen. Tusentals mer eller mindre hatiska och hotfulla inlägg – men massivt stöd från Ica-kurirens vanliga läsare och av bokläsare landet runt (tiotusentals Gilla! på krönikan, uppmuntrande brev, blommor och mejl). Tack hör ni!


Läs krönikan >>

@ 2020 Katarina Mazetti. All Rights Reserved.

© Webdesign by Thornton Artwork AB.