Började året med lyckad vis-berättarfestival i Lund, framträdde med bl a rappen ”Alla lilla piga”, ett resultat av en vadslagning (”Äldre damer rappar inte”). Se bild nedan. Planerar att utkomma med skiva med egna låtar – har redan ett attraktivt erbjudande (nära släkting med tillgång till studio)
”Grabben i graven bredvid”(från 1998) lever vidare. Förra året kom den som fransk film (se länk). Den utspelar sig i en fransk kuststad och är mycket olik Kjell Sundvalls utmärkta version från 2003. Man ville också köpa rätten till ”personerna” och skriva en egen fortsättning, som teveserie, ungfär så som Henning Mankell lät andra utveckla Wallander, men jag tackade nej. Boken kom dessutom nyligen i en elegant klassikerutgåva i Frankrike (har sålt över en miljon där) och ägnas en hel sida i franska Wikipedia. Kommer till hösten som teater i Paris och Bordeaux och har premiär i Mexico city januari 2020!
Den har också spelats på flera ställen i Europa och dessutom har jag nyligen fått ett erbjudande från Kina…
Även mina andra vuxenböcker dyker upp här och där i världen, hittade nyligen min gamla deckare ”Tyst du är död” i Italien! (”Taci! Sei morto!”)
... och grabben på språk jag inte ens vet vilka de är…
”Kusinerna Karlsson och Kattrackan” rullar på i Sverige, Frankrike, Tyskland och några länder till. I fjol kom nionde delen,”Trassel och trumpeter”, och i höst kommer ”Dödskallar och demoner”, kanske den sista delen.
Jag brukar kalla serien ”feelgood noir för barn, med stuk av Blytons femböcker”. Och som ni ser ovan är omslagen mycket olika…
10:onde delen om Kusinerna Karlsson
Kusinerna Karlsson, moderna femböcker för barn 9-12 år. De böcker som hittills har kommit i serien är: "Spöken och spioner", "Vildingar och Vombater", "Vikingar och vampyrer", "Monster och mörker", "Skräckbåten och Svarta damen", "Pappor och pirater", "Skurkar och skatter", "Fällor och förfalskare" och "Trassel och trumpeter".
Det tycks finnas ett samband. Här några i min bekantskapskrets-
Författarbandet Malt (Mazetti-Liljegren-Törnlund – Bengt Liljegren, historiker som skrivit om bl a Churchill och Karl XII och Pink FloydI, Niklas Törnlund, poet) spelade tillsammans, i nära tio år. Med på bilden: Hunden Maggan och räven Bettan.
”Engångsorkestern”, olika varje år, är vänner som träffas en gång per år, jammar och spelar i Karlskrona skärgård. 3 författare på första raden och en längst bak.
”Skymningsorkestern” – Bim Wikström i rött har skrivit sångtexterna till musikalen ”En alldeles underbar dag”. Här tillsammans med bandet Svarta Björn på svenska kulturhuset i Paris.
”Poeten på hörnet”, den lilla kulturscenen i centrala Malmö som jag drivit sedan 2012 i egen lokal i samarbete med Författarcentrum Syd, blev mej för dyr när FC hoppade av och jag beslöt att sälja lokalen. Den köptes av eldsjälar i vänsterpartiet som planerar att fortsätta den kulturella verksamheten och att vara den ickekommersiella scenen för författare, musiker, m fl. Egen hemsida och facebooksida, kolla utbudet!
Jag har blivit lat och reser inte lika mycket, men bokmässan i Paris och mässan ”Bokohav” i Karlskrona, (10-12 maj i år) ,missar jag inte. Här ovan delar jag ut priset ”Skarven” (som Mazettis blandning donerat) till den utmärkte berättaren Michael Helgesson 2017, år 2018 fick Sara Paborn det.
OM svensk bokhandel satsade som fransk skulle det kanske bli fart på affärerna! (har sålt över 1,5 mijoner i Frankrike)
Här ett skyltfönster på Mollat, i Bordeaux, Frankrikes största bokhandel, med recensioner och allt…
En liten bokhandel presenterar serien Kusinerna Karlsson
Och på detta sätt presenteras jag och mina böcker av ett franskt bibliotek som skaffat alla originalomslag, mm. Obs snö, skogar, dragspel, etc
Även teater marknadsförs häftigt. Det är väl därför Grabben i graven bredvid funnits på franska scener i närmare 15 år, bla i Bordeaux och Paris i vinter.
Jag har skrivit åtskilligt för den svenska scenen och radioteatern också, såsom ”Hon var en av grabbarna i gänget” för Radio Ellen. Julkalendern i radio, ”God jul på Näsbrännan”, har också hittat vägen till amatörscener här och där i landet.
Monologen ”Var la jag mitt liv” turnerade i Sverige för ett par vintrar sedan, bla en vecka på Göteborg stadsteater vill jag minnas. Den svenska musikaliska uppsättningen av Grabben i graven bredvid i Luleå byggde på en radioteaterversion, Av Åsa Melldahl.
I övrigt har den spelats på åtskilliga scener i Europa – och nästa år kommer den upp i Mexico city.
Nedan en bild från Julkalendern.
@ 2020 Katarina Mazetti. All Rights Reserved.
© Webdesign by Thornton Artwork AB.