Här kommer tjocka släkten

Svensk litteratur på 70-talet: En epok av förändring och nya röster

På 70-talet hände det mycket i Sverige. Det var en tid av stora förändringar, både i samhället och i kulturen. Och det syns tydligt i den svenska litteraturen.

Föreställ dig att du är en ung person på 70-talet. Kvinnor kämpar för lika rättigheter, folk protesterar mot krig och miljöförstöring. Folk är oroliga för framtiden och undrar hur världen kommer att se ut.

I litteraturen speglas den här oron. Författare började skriva om nya saker. De ville inte bara berätta historier, de ville också prata om samhället och om vad som var viktigt.

Här är några saker som var typiska för svensk litteratur på 70-talet⁚

  • Kvinnliga författare⁚ Fler och fler kvinnor började skriva böcker. De ville berätta om sina egna erfarenheter och om hur det var att vara kvinna i ett samhälle som inte alltid var rättvist;
  • Nya röster⁚ Människor från olika bakgrund, som invandrare och arbetare, började också berätta sina historier. De ville visa att alla hade något viktigt att säga.
  • Politisk litteratur⁚ Många böcker handlade om politik och samhällsproblem. Författarna ville väcka debatt och få folk att tänka på hur världen fungerade.
  • Experiment⁚ Några författare experimenterade med nya sätt att skriva. De ville bryta med traditionerna och hitta nya sätt att uttrycka sig.

Några kända svenska författare från 70-talet är⁚

  • Sara Lidman⁚ Hennes böcker handlade ofta om orättvisor i samhället.
  • Stig Dagerman⁚ Han skrev om vardagsliv och om människors kamp för att överleva.
  • Kerstin Ekman⁚ Hon skrev om kvinnors liv och om deras plats i samhället.

Svensk litteratur på 70-talet var en spännande tid. Det var en tid av förändring och nya röster. Och den här litteraturen är fortfarande relevant idag, för den handlar om frågor som vi fortfarande kämpar med.

Taggar: #Litteratur #Talet

Liknande:

@ 2020 Katarina Mazetti. All Rights Reserved.

© Webdesign by Thornton Artwork AB.