Tänk dig en lång resa genom tiden‚ från 1832 till 1952‚ där vi tittar på vad som hände i Sverige under den här perioden. Men istället för att fokusera på kungar och krig‚ ska vi titta på böcker och hur de speglar vad som hände i samhället. Det är som att läsa en dagbok från den tiden‚ men skriven av många olika människor.
Litteratur är helt enkelt böcker‚ dikter‚ pjäser och annat som är skrivet. Kultur är allt som folk gör och tänker på‚ som musik‚ konst‚ mat‚ kläder och hur de lever sina liv. Allt detta hänger ihop!
Böcker speglar vad som händer i samhället. När det är krig‚ skriver folk om krig. När det är fred‚ skriver folk om kärlek. När det finns fattigdom‚ skriver folk om fattigdom. Böcker kan berätta om hur folk tänker‚ känner och lever i olika tider.
Sverige förändras mycket under den här perioden. Vi går från att vara ett fattigt jordbruksland till att bli ett modernt industriland. Vi får demokrati‚ kvinnor får rösträtt‚ och vi får nya uppfinningar som telefonen och bilen. Allt detta påverkar hur folk lever och tänker‚ och det syns i litteraturen.
Det finns många viktiga författare från den här tiden. Några av de mest kända är⁚
Genom att läsa böcker från den här tiden kan vi lära oss om hur Sverige har förändrats och vad som har format oss till det vi är idag.
Taggar: #Litteratur
@ 2020 Katarina Mazetti. All Rights Reserved.
© Webdesign by Thornton Artwork AB.