Här kommer tjocka släkten

Utforska hur litteratur spreds under medeltiden och hur det påverkade samhället

Tänk dig en värld utan internet, utan bibliotek, utan bokhandlar. Hur fick folk tag på böcker då? Det var en knepig sak under medeltiden, men folk var smarta! De kom på många sätt att sprida litteratur.

Handkopiering

Det vanligaste sättet var att kopiera böcker för hand. Mönster och skrifter skrevs av på pergament, som var gjort av djurskinn. Det var ett långsamt och mödosamt jobb, men det var det enda sättet att få tag på en bok. Munkar i kloster var experter på handkopiering och de kopierade religiösa texter, men också böcker om historia, vetenskap och poesi.

Bokhandlare

I städer fanns det även bokhandlare, som sålde böcker som de hade köpt från skrivare eller kopierat själva. Dessa böcker var ofta dyra och bara de rika kunde köpa dem. Men det var en bra start för att sprida kunskap till dem som inte kunde läsa själva.

Resande

En annan viktig del av spridningen av litteratur var resande. Munkar, pilgrimer och köpmän reste runt och tog med sig böcker till nya städer. De läste upp böcker för folk och berättade historier. På så sätt spreds litteratur och nya idéer över hela Europa.

Universitet

I slutet av medeltiden började universitet att växa fram. Dessa universitet var viktiga centra för lärande och spridning av kunskap. Där kunde man studera religion, juridik, medicin och filosofi. Universiteten hade sina egna bibliotek med många böcker, och studenterna kunde kopiera dem för att lära sig mer.

Sammanfattning

Under medeltiden spreds litteratur på många sätt, även om det var en långsam och dyr process. Handkopiering, bokhandlare, resande och universitet spelade viktiga roller. De var alla viktiga för att sprida kunskap och idéer och forma den värld vi lever i idag.

Taggar: #Litteratur

Liknande:

@ 2020 Katarina Mazetti. All Rights Reserved.

© Webdesign by Thornton Artwork AB.