Tänk dig två gäng som bråkar om hur världen ska vara. Det ena gänget,Upplysningen, tror på förnuft och vetenskap. De vill ha ordning och reda, och de vill att alla ska vara lika. De gillar att tänka och argumentera, och de vill att alla ska vara fria.
Det andra gänget,Romantiken, tror på känslor och fantasi. De vill ha frihet och kreativitet, och de gillar att drömma och känna. De vill att alla ska vara unika, och de vill att världen ska vara full av magi och mysterier.
Nu tror du kanske att dessa två gäng inte kommer överens? Och du har rätt! De krockade med varandra i litteraturen, och det blev riktigt spännande. Författarna började skriva om kärlek, natur, frihet och andra saker som romantikerna tyckte om, men de använde också förnuft och logik som upplysningsmännen gillade.
I romantiska böcker är det oftast fokus påindividen och deras känslor. Kärleken är viktig, och naturen är magisk och full av mysterier. Det är mycket fokus på att känna och uppleva världen, inte bara tänka på den.
Men upplysningsmännen hade också ett finger med i spelet. De ville att människor skulle tänka kritiskt och ta reda på sanningen. De ville att böckerna skulle vararealistiska och visa hur världen verkligen fungerar.
Så, vad händer när dessa två idéer möts? Det blir spännande! Författarna började använda romantikens känslor för att skapa realistiska berättelser. De skrev om kärlek och passion, men de visade också hur kärleken kan vara farlig och hur den kan leda till problem.
Här är några exempel på böcker som visar denna kollision av idéer⁚
Så, nästa gång du läser en bok, tänk på om den är mer romantisk eller mer upplysande. Kanske hittar du spår av båda idéerna i samma bok! Det är det spännande med litteratur ⸺ den kan vara så mycket mer än bara ord på ett papper.
Taggar: #Litteratur #Romantiken #Upplysningen
@ 2020 Katarina Mazetti. All Rights Reserved.
© Webdesign by Thornton Artwork AB.