Här kommer tjocka släkten

Postmodernism i Sverige: Litteratur, stilar och författare

Tänk dig att du läser en bok‚ men den är inte som alla andra böcker. Den är knasig och konstig‚ med massor av udda saker som händer. Kanske är det en vanlig historia‚ men berättad på ett konstigt sätt. Eller kanske den blandar ihop verkligheten med fantasin. Det här är vad postmodernistisk litteratur handlar om.

I Sverige började postmodernistisk litteratur på 1970-talet. Författare somPer Olov Enquist ochLars Gustafsson skrev böcker som utmanade traditionella sätt att tänka på litteratur. De ville bryta mot regler och visa att allt är möjligt.

Vad gör postmodernistisk litteratur så speciell?

  • Spelar med verkligheten⁚ Den blandar ihop fantasi och verklighet. Du kanske inte vet vad som är sant och vad som inte är sant.
  • Bryter mot regler⁚ Den bryter mot traditionella sätt att skriva. Kanske är meningarna korta och snabba‚ eller kanske är språket konstigt.
  • Utmanar läsaren⁚ Den vill att du tänker själv och inte bara tar emot information. Den får dig att ifrågasätta saker.

Några författare som skrev postmodernistisk litteratur⁚

  • Per Olov Enquist⁚ "Legionärerna" (1968)
  • Lars Gustafsson⁚ "Sverige och jag" (1972)
  • Stig Dagerman⁚ "Bränn alla mina brev" (1957)

Postmodernistisk litteratur är inte lätt att läsa‚ men den kan vara väldigt spännande. Den får dig att tänka på saker på ett nytt sätt och utmana dina egna tankar. Prova att läsa en postmodernistisk bok och se om du gillar det!

Taggar: #Litteratur

Liknande:

@ 2020 Katarina Mazetti. All Rights Reserved.

© Webdesign by Thornton Artwork AB.