Tänk dig att du är Fredrik och du vill lära dig om svensk litteratur, men du vet inte vart du ska börja. Det är som att vara i en stor skog utan karta!
Den här guiden är som din karta. Vi ska utforska den svenska litteraturens historia genom Fredriks ögon. Vi ska se hur den har förändrats genom åren, från vikingatiden till idag.
Först har vi vikingatiden. Det var en tid av krigare, skepp och sagor. Det var då som den svenska litteraturen började ta form.
Vi kan läsa om vikingar i sagor som "Sagas om Volsungarna" och "Brottsmål om Njal". Dessa sagor handlar om krigare, gudar och hjältar. De är fulla av äventyr och spänning.
Efter vikingatiden kom medeltiden. Det var en tid av kyrkan, riddare och kärlekssånger.
Den svenska litteraturen blev mer religiös under medeltiden. Vi ser det i texter som "Svenska Psalmboken" och "Visor om kärlek".
Sedan kom renässansen. Det var en tid av upplysning och förnuft.
Svensk litteratur blev mer fokuserad på människan och hennes plats i världen. Vi ser det i texter som "Olavus Petri Historia om Sverige" och "Johannes Bureus Samlingar".
Och sedan kom upplysningen. Det var en tid av vetenskap och förnuft.
Svensk litteratur blev mer fokuserad på samhället och dess problem. Vi ser det i texter som "Carl von Linnés System Naturae" och "Immanuel Kant Kritik av det rena förnuftet".
Därefter kom romantiken. Det var en tid av känslor och fantasi.
Svensk litteratur blev mer fokuserad på den inre världen och känslor. Vi ser det i texter som "Esaias Tegnér Frithiofs saga" och "Viktor Rydberg Singoalla".
Sedan kom realism. Det var en tid av sanning och verklighet.
Svensk litteratur blev mer fokuserad på vardagen och samhället. Vi ser det i texter som "August Strindberg Röda rummet" och "Selma Lagerlöf Gösta Berlings saga".
Och sedan kom modernismen. Det var en tid av förändring och experiment.
Svensk litteratur blev mer fokuserad på språket och formen. Vi ser det i texter som "Hjalmar Söderberg Den allvarsamma leken" och "Karin Boye Kallocain".
Sist men inte minst har vi postmodernismen. Det är en tid av ironi och skepticism.
Svensk litteratur har blivit mer fokuserad på samhället och dess problem. Vi ser det i texter som "Per Olov Enquist Legionären" och "Jonas Gardell Torka aldrig tårar utan handskar".
Genom att följa den svenska litteraturens historia genom Fredriks ögon, har vi sett hur den har förändrats och utvecklats genom åren. Vi har sett hur den speglar samhället och dess problem. Vi har sett hur den har berättat om människan och hennes plats i världen.
Den svenska litteraturen är en skattkista av berättelser och idéer. Den är värd att utforska. Och vem vet, kanske Fredrik kommer att bli en litteraturälskare efter denna resa?
Taggar: #Litteratur #Litteraturen #Historia
@ 2020 Katarina Mazetti. All Rights Reserved.
© Webdesign by Thornton Artwork AB.