Tänk dig en lång, spännande resa genom tiden! Vi ska åka tillbaka till förr och upptäcka hur svenska dikter har förändrats genom åren. Det här är som att öppna en gammal bok full av vackra ord och spännande berättelser;
Våra äldsta svenska dikter är från vikingatiden, för länge sedan! Då var det mycket sagor och berättelser om krigare, gudar och fantastiska djur. Tanken var att berätta om viktiga händelser och bevara historien.
I medeltiden började folk skriva dikter på ett annat sätt; De använde sig av rim och rytm för att göra orden vackrare. Det var populärt med kärleksdikter och dikter om Gud. Man började också skriva om vardagslivet, som hur man odlade mat och byggde hus.
Under renässansen kom nya idéer och tankar från andra länder. Det påverkade också poesin. Dikterna blev mer personliga och handlade om att känna och tänka. Många dikter var skrivna som dialoger, som om två personer pratade med varandra.
I modern tid har poesin blivit ännu mer fri. Det finns ingen rätt eller fel sätt att skriva dikter. Människor skriver om allt från kärlek och sorg till politik och samhället. Vissa dikter är svåra att förstå, andra är enkla och vackra.
Att läsa svensk poesihistoria är som att titta på en film om Sverige. Det visar oss hur vårt språk och vår kultur har förändrats genom åren. Det är en spännande och viktig resa, full av vackra ord och tankar.
@ 2020 Katarina Mazetti. All Rights Reserved.
© Webdesign by Thornton Artwork AB.